Šta podrazumeva novi model fiskalizacije?

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja (e-kase), putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom, a informacije o svakoj transakciji će se prosleđivati Poreskoj upravi u realnom vremenu. QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom.

 

Svaki fiskalni uređaj će se sastojati od elemanata koji prethodno moraju da su odobreni od strane Poreske uprave. Ti elementi su procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje fiskalnih računa.

 

Novi model podrazumeva i korišćenje i bezbednosnog elementa što poslovanje čini sigurnijim.

 

Svi uređaji su zasnovani na android tehnologiji i time je i njihova upotreba neuporedivo lakša.

 

Spisak onih koji su obavezni da svoj promet evidentiraju preko fiskalnih uređaja je značajno proširen. Od ovoga su izuzeti samo: taksisti, advokati i oni koji naplaćuju prihod od samostalnih zanatskih delatnosti. Svi ostali su obavezi da svoj promet evidentiraju. Od sada će se preko fiskalnih uređaja evidentirati bukvalno sve.

Related Posts