E FISKALIZACIJA STARTUJE OD DANAS

U Srbiji od danas počinje primena novog modela elktronske fiskalizacije. Svi obveznici su u obavezi da koriste novi sistem e-fiskalizacije, što podrazumeva i izdavanje račune sa QR kodom.

Jedna od glavnih prednosti novog sistema fiskalizacije je, kako je najavljevno, to što će poslovanje učiniti mnogo sigurnijim i ekonomičnijim. Period tranzicije za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra, a juče je je zvanično završen. Tokom perioda tranzicije paralelno su funkcionisali i jedan i drugi model poslovanja.

Tokom prelaznog perioda država je obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju sa željom da pomogne obveznicima da nemaju dodatni trošak prilikom prelaska na novi model fiskalizacije. Navodi se u zvaničnim izveštajima da se za subvencije prijavilo oko 131.000 poreskih obveznika, te da je u tu svrhu isplaćeno oko 5 milijardi dinara.

Prednosti novog sistema fiskalizacije su veliki. Podjednako za građane, ali i za državu i za privredu. Jedna od najvećih prednosti je što omogućava efikasniju borbu protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Samo u prvom tromesečju, Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine što predstavlja rast od 12 odsto.

Sa ovim sistemom stiže i novina koja omogućava praćenje prodajnih objekata u realnom vremenu. Ova opcija omogućava inspektorima Poreske uprave da iz svojih kancelarija uživo prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Jedna od najvećih prednosti koju novi model e-fiskalizaciije donosi građanima je to što će skeniranjem QR koda moći da provere validnost fiskalnog računa. Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan je način slanja, primanja i čuvanja e-faktura koji će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

To su ujedno i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.

Svi obveznici koji ne budu poštovali zakonske propise i ukoliko ne počnu na vreme da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji, a u njih su uključene novčane kazne, prekršajni postupci, pa i mere zatvaranja.

Pijačni prodavci su izostavljeni

Pijačni prodavci su nakon drugog sastanka u Predsedništvu Srbije sa šefom države Aleksandrom Vučićem, saopštili da njima fiskalne kase na pijacama neće biti uvođene od 1. maja. Kako su prodavci potvrdili, naredni sastanci prebacuju se u Ministarstvo finansija. Formiraće se radne grupe koje će raditi na rešavanju problema i kako su istakli, pomoći će državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

Da li ste vi uradili sve što je potrebno za pravilnu fiskalizaciju?

Related Posts