Ima li dovoljno kasa na tržištu?

Kažu da nisu sve fiskalne kase iste, kao ni dobavljači. O softverima ne vredi diskutovati i tu svako ima svog favorita. Ipak, da li su kod nas nestašica i problemi sa nabavkom kasa bili očekivani? Mišljenja su podeljena.

Prenosimo vam tekst koji je objavio bizlife.rs

Kase kasne, tehnički problemi, Mali tvrdi: E-fiskalizacija ide ODLIČNO

una primena Zakona o fiskalizaciji počela je 1. maja. Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim svi obveznici e-fiskalizacije imaju obavezu da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

Međutim, privrednici se ovih dana u sve većem broju žale na probleme u primeni – nedostatak kasa, koje su na vreme poručili i platili ili tehničke poteškoće.

Šta su problemi?

Uniji poslodavaca Srbije su se poslednjih dana javili mnogobrojni poslodavci, ali i cele grupacije privrede, ukazujući na ozbiljan problem nedostatka fiskalnih kasa na tržištu, odnosno nepostojanja adekvatnih hardverskih i softverskih rešenja za elektronske fiskalne uređaje, ali i na problem sa novim podzakonskim aktima koji su donešeni neposredno pre početka primene Zakona o fiskalizaciji.

 

 

Zbog toga se Unija obratila  Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi tražeći da se rok za primenu Zakona prolongira, dok se za to ne steknu tenhički i drugi uslovi neophodni za njegovu punu primenu.

Za odlaganje su se i pre početka primene rešenja javili pijačni prodavci, a ovih dana i prevoznici ukazuju na velike tehničke poteškoće zbog čega takođe traže oglaganje fiskalizacije dok se ne steknu uslovi.

Poslodavci ističu da ostavljeni period za prilagodavanje nije bio dovoljan, s obzirom na to da je tehnička dokumentacija za ESIR menjana i da su poslednje izmene koje se tiču avansnih računa uvedene tek u martu 2022.godine. Takođe, prve fiskalne kase su bile dostupne početkom godine.

Zašto kase nisu stigle svima?

Jedan od glavnih problema nastao je na relaciji poslodavaca sa kompanijama za nabavku fiskalnih kasa koji kasne sa dostavljanjem.

Svi ti problemi su doveli do situacije da veliki broj pravnih lica nije fiskalizovan u skladu sa novim modelom fiskalizacije, a kako ne bi kršili Zakon primorani su da obustave svoj rad, zatvaraju svoje kompanije usled čega trpe velike finansijske gubitke.

Na iste probleme pažnju skreću i predstavnici Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

Velika šteta za one koji ne mogu da rade sa starim fiskalnim kasama

Ukazali su u više navrata da se na ovaj način pravi ogromna šteta svim privrednicima koji žele da posluju legalno.

Mnogi su odlučili da posluju sa starim fiskalnim kasama jer smatraju da u tom slučaju nema utaje poreza, a samim tim ni kršenja zakona. Ipak mnogi, naročito mali privredni subjekti ne smeju da rizikuju i strahuju od kazni, pa su zato obustavili rad. Uled toga trpe stetu, jer imaju namete i troškove, a nemaju promet i zaradu jer ne rade.

Kako kaže, odgovor na pitanje da li paralelno može da se koristi i stari i novi sistem pokušavaju da dobiju danima, ali se ni Poreska uprava ni Ministarstvo finansija ne oglašavaju.

Mia Amon iz ovog udruženja ukazala je ovih dana da mnogim obveznicima nove kase nisu stigle iako su poručene i plaćene na vreme.

Razlozi su različiti- ili su “zaglavljene” na carini i nisu ocarinjene, ili serviseri ne stižu da obrade toliki broj postojećih kasa, da ih aktiviraju i ubace podatke u njih.

“Kase mnogima nisu stigle iako su poručene I plaćene, ili ne rade kako treba ili im računi u evidenciji Poreske uprave prolaze duplo ili ne prolaze uopšte.”, rekla je Amon medijima.

Ministar Mali tvrdi: Rezultati odlični, bolja kontrola i pregled

Ipak nadležni imaju drugačiji utisak i pogled na stvari.

Tako je danas ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio da su rezultati koji se postižu od kada je uveden novi sistem e-fiskalizacije odlični i napomenuo da sada imamo važan alat u borbi protiv sive ekonomije, jer je obezbeđena neuporedivo bolja kontrola i pregled.

“Više puta sam napominjao da moramo da se ponašamo drugačije, da razumemo da svako mora da uzme fiskalni račun. Pogledajte situaciju u svetu, nikada veća kriza nije bila, a naša država je i dalje stabilna, pomažemo, a i dalje imamo novca. Napominjem da ne zaustavljamo nijednu investiciju, grade se auto-putevi, sve što treba. Moramo imati fer i transparentan sistem e-fiskalizacije. Deo svakog računa ide u budžet, a iz te mase finansiramo pomoć i građanima i privredi“, objasnio je Mali gostujući na Pinku.

On je objasnio i da ne postoji potreba da se gostu koji zahteva plaćanje računa u ugostiteljskom objektu postavi pitanje da li će plaćanje da izvrši u kešu ili karticom, zato što se, u skladu sa propisima o fiskalizaciji, na fiskalnom računu kao podatak o načinu plaćanja unosi “gotovina”.

Već zatvoreni prvi objekti bez kasa

Ministarstvo finansija saopštilo je ranije da je Poreska uprava prošlog četvrtka započela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti. Nakon kontrola zatvoreni su prvi objekti koji nisu imali fiskalne kase.

Inspektori Poreske uprave su privremeno na 15 dana zatvorili devet prodajnih objekata u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.