Šta nam donosi nova elektronska fiskalizacija i kako se e-fiskalizovati?

Narodna skupština Republike Srbije donela je novi Zakon o fiskalizaciji (ZF), objavljen u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 153/20 od 21.12.2020. godine i biće u primeni od 1. januara 2022. godine.

Kako je ova tema bitna za više od 300 000 prodajnih mesta, u ovom tekstu ćemo se baviti novim zakonom i podzakonskim aktima koji detaljnije uređuju postupak fiskalizacije u Srbiji.

Zašto sada dolazi nova elektronska fiskalizacija?

Prethodni zakon o fiskalnim kasama koji je bio u primeni od januara 2005. Godine zasnivao se na tehnologijama i sistemu koji je danas značajno neprimenjiv.

Od 2005 pa do danas, tehnologija je toliko uznapredovala, a samim tim i mogućnosti fiskalizacije odnosno benefita koju isti donosi.

Nakon izvršene detaljne analize postojećeg sistema fiskalizacije ustanovljeno je od strane Vlade Republike Srbije da postoji potreba za unapređenjem trenutnog Sistema fiskalizacije, a sve sa ciljem stvaranja uslova za suzbijanje sive ekonomije kao i efikasnije kontrole i bolje naplate poreza.

Novim zakonom o e-fiskalizaciji predviđeno je da se u momentu prometa na malo, svaki račun fiskalizuje I u realnom vremenu izvrši prenos ka Poreskoj upravi koja bi imala podatak o izdatim fiskalnim računima u trenutku nastajanja.

Pre nego što zađemo dalje u detalje, prvo, da vidimo šta je u stvari fiskalizacija.

Šta je fiskalizacija?

Fiskalizacija predstavlja način evidentiranja prometa robe i usluga u prometu na malo, koja se vrši putem posebnih elektronskih fiskalnih uređaja i ona je obavezna kod privrednih društava koja imaju “dodira” sa fizičkim licima (osim izuzetaka definisanih zakonom), odnosno preduzetnicima i privrednim društvima koja posluju u promenu na malo.

Related Posts