Canon Pixma G540 – Da li je jeftino uvek i najisplatljivije?

Računari su nekada davno bili skup proizvod koji nije mogao svako da priušti. Prvi 286 računari koji su se prodavali u Srbiji su nuđeni preko kompanije IMTEL koja je bila prvi domaći distributer. Interesantno je da su oni oglasili ponudu za prve 286 računare u Svetu Kompjutera u momentu dok su se registrovali za uvoz i veleprodaju, a par radnika je sedelo pored telefona i beležilo rezervacije. Možete li onda zamisliti koliko su tek printeri tada bili liksuz?

Vremenom je ponuda rasla, pa smo imali situaciju da se očekivalo da svaka kuća koja ima računar, ima i štampač. Cene su sve vi[e padale pa kako nisu bili skupi, sve su manje bili interesantni. Posle prvog istrošenog kertridža već su se spremali za ostavu ili neku udaljenu policu. Cene kertridža nikada nisu povoljne i paketi su često koštali više nego ceo štampač.

A tek kada kertridži “zapeknu” usred neredovnog korišćenja, kao što je to bio slučaj sa autorkom ovog teksta..

Pored cene, dostupnost foto papira i kvalitet štampe nikada nije toliko uznapredovao da sami kod kuće pravimo prave fotografije, već je sve ostalo na nivou grafik u boji i povremeno neobaveznim slikicama na običnom papiru. A onda je sve opet krenulo sa unapređivanjima i tehnološkim razvojima. Telefoni, tableti, cloud… Kućni štampači su počeli da skupljaju prašinu i padaju u zaborav, do prvog prolećnog spremanja kada bi se pomerili na još neko udaljenije mesto sve dok ne bi završili u podrumu ili kontejneru. Ali… Canon misli da sa povratkom retro stvari, i štampači ovoga tipa mogu ponovo da postanu IN.

Canon Pixma G540 je po njima rešenje za štampanje fotografija kod kuće, po nižoj ili sličnoj ceni kao u foto radnji (ako ne koristite one kupone sa raznim popustima), sa identičnim kvalitetom. Glavna namena ovog štampača jeste štampanje fotografija, do maksimalne veličine A4 formata, bez belih ivica.

Štampanje dokumenata je naravno moguće, ali nije brzo jer to i nije glavna namena ovog štampača. Moguće je panoramsko, odnosno korišćenje papira dugačkog do 120cm, pod uslovom da je širine A4 ili manji (21cm). G540 prima i znatno manje formate, sve do veličine vizit karte.

G540 dolazi sa ukupno šest boja: crnom, sivom, cijan, magentom, žutim i crvenom. Dve razlike imaju ovde ako ga poredimo sa standardnim konfiguracijama štampača, a to su siva i crvena boja. Siva je veoma bitna za fotografije jer omogućava bolje tonove u poređenju sa običnom crnom, dok je crvena takođe neophodna da pruži potrebnu živost fotografijama, u poređenju sa tri osnovne koje su obično dovoljno tek za grafike.

Predstavljamo PIXMA G640 i PIXMA G540 - Canon Serbia

Boje nisu standardno upakovane u kertridžima, već su u običnim bočicama, a štamač ima rezervoare u koje se ove boje sipaju. Ovo dosta štedi. G540 svakako nije prvi model koji radi po ovom principu, ali je jedan od modela koji će definitivno omogućiti da štampanje fotografija kod kuće bude i kvalitetno i povoljno. Boja u rezervoarima sama po sebi nije dovoljna i štampač i dalje ima kertridže, koji su označeni kao levi i desni i koji služe da boju iz rezervoara sprovedu na papir.

Što se boja tiče, količina od 6x60ml (koju dobijate prilikom kupovine) dovoljna je za 3800 fotografija formata 10x15cm. Ipak, računajte na nešto manje jer su ovo brojke dobijene testovima u kontrolisanim uslovima. Neće se sve boje isto trošiti, to i samki znate, pa je tako posle mesec dana vidljivo da se siva troši brže od ostalih, što ne iznenađuje.

Ova količina boje je dovoljna za 8000 dokumenata, ali to samo ako G540 koristite u te svrhe. E sad cene…

Svih šest bočica ukupno koštaju oko 10.000 dinara pa prostom računicom dolazimo do kalkulacije da je jedna fotografija u proseku 4 dinara. E to već nije cena koju možete dobiti i po najboljim akcijama na onim čuvenim sajtovima sa popustima. Naravno, na ovu računicu treba dodati i cenu papira jer povoljan foto papir dobrog kvaliteta formata 10×15 može da se kupi po ceni od 3 do 4 dinara, zavisno od količina i prodavnice (ili još manje ako imate prijatelje koji rade u veleprodajama). Ovaj papir će trajati dugi ukoliko ga stvaite u ram ili album. Naravno, Canon preporučuje njihov papir i obećava da će fotografije na njihovom papiru odštampane na ovom štampaču trajati 100 godina u albumu, 40 godina izložene iza zaštite, kao što je staklo ili čak 10 godina bez zaštite. Cena njihovog foto papira je od 9 do 16 dinara po komadu, zavisno gde i koje količine kupujete. Ove cene, sa svim kalkulacijama i najvišim iznosima su slične onima u foto radnjama a ne gubite vreme na odlazak i čekanje.

Canon PIXMA G540 - Canon Europe

Kada prvi put otvorite štampač, potrebno je postaviti dva kertridža na mesto i napuniti rezervoare sa bojom. Rezervoari i bočice imaju mechanical ID odnosno oblik plastike na vrhu kao slagalica, kako ne bi mogle da se pomešaju boje prilikom sipanja. Veoma elegantno i praktično rešenje. Štampač će nakon toga od vas tražiti da ga povežete na ruter i stavite dve obične A4 strane kako bi on izvršio svoja interna podešavanja i to će trajati 20 minuta. WiFi povezivanje nije obavezno, ali vam savetujem da to učinite jer će tako moći više uređaja da štampa, a ne samo onaj koji je povezan na kabl.

Canon ima više aplikacija koje mogu da pomognu oko pripreme i štampe a moguće je koristiti i druge aplikacije. G540 se lako povezuje i na Mac, instaliranje drajvera za Windodws je uobičajeno, a jednako je lako štampati i sa iOS i Android sistema. Veliki broj podešavanja je moguće uraditi i preko ekrana na štampaču. Štampač uvek traži pravi papir i na osnovu toga prilagođava brzinu i kvalitet štampe. Preko telefona, makar iz Canon aplikacije, nemate opciju kvalitet štampanja ali je kvalitet uvek adekvatan izabranom papiru. Sa kompjutera je moguće birati kvalitet štampe, ali tako gubite vreme bez unapređenja kvaliteta. Ukoliko koristite original Canon papir, svaki model papira možete i trebate da izaberete bilo na ekrančiću štampača ili u telefonu, kompjuteru. Štampač će vas pitati ukoliko se setovanje na štampaču i telefonu razlikuju, ali dovoljno je samo kliknuti OK na štampaču. Kada kupujete zamenski papir, nekada na kutiji piše koji Canon papir treba da izaberete. Dovojlno je da izaberete bilo šta približno ili generalna setovanja kao što su Glossy photo paper ili Matte photo paper.

Štampač traži jaku konekciju do rutera i da aplikacija bude uključena, mada su bagovi zaista minimalni. Rezultati su savršeni za kućne uslove.

Da li su ovo prave fotogarfije? Jesu.

Da li su ovo najbolje moguće fotografije? Ne baš.

Imajući u vidu da je poslednjih par godina kvalitet papira i štampe značajno opao u fotografskim radnjama, sigurno je da je ovo kvalitet foto štampe koji ćete dobiti u radnji, ako ne i bolji.

100 godina ili manje, to je na vama kako ćete slike čuvati. Ono što je sigurno je da je ovo odličan izbor!

Related Posts