Recenzija HP PageWide Pro MFP 477dw – Svet komjutera

Od samog starta, ovaj model HP štampača je dobijao samo pohvale. Danas smo rešili da Vam u potpunosti prenesemo recenziju koja je objavljena u renomiranom časopisu, Svet Kompjutera.

Širina je vrlina

Pre dve godine susreli smo se sa prvim inkdžet štampačem koji je, naspram tradicionalnog rešenja sa pomičnim glavama koje „trče” sa jednog na drugi kraj papira, ponudio rešenje zasnovano na fiksnoj glavi koje je široka koliko i list papira, i ostali smo prilično impresionirani rezultatima koje je takav sistem pružao. Prvi, ujedno i jedini model baziran na ovoj tehnologiji nam je stigao iz američkog giganta u IT sektoru, kompanije HP. Iako je tehničko rešenje već duže vreme na tržištu, japanski Epson je jedina firma pored HP-a koja je pokušala da iskoristi isti princip rada u svojim štampačima, međutim nijedan od njihovih modela te serije još uvek nije dostupan na našem tržištu, pa zapravo i nemamo mogućnosti da vidimo kako to radi konkurencija.


U međuvremenu, HP je svog pulena iz štampača „široke” glave prebacio iz OfficeJet u novu PageWide seriju, što je jasan pokazatelj da nije u pitanju samo kuriozitet, već tehnologija u kojoj vide budućnost kancelarijske štampe. Podsetimo se, umesto mehaničkog sklopa koji je morao da prelazi celu širinu papira kako bi mlaznice nanele mastilo na jednu liniju, PageWide modeli su sposobni da odštampaju celu liniju u jednom trenutku, čime se drastično ubrzava proces štampe. Doduše, ovakav dizajn ima i manu, potreban je drastično veći broj mlaznica u poređenju sa tradicionalnim rešenjima, što se u velikoj meri odražava na cenu samog štampača. Novi PageWide Pro MFP 477dw, osim drugačijeg izbora boja samog uređaja, vizuelno ne razlikuje puno toga od prethodnika; štaviše reklo bi se da je uređaj gotovo identičan. Gabarit na nivou kolor laserskog štampača je ostao nepromenjen, tako da je potreban veći sto, a još poželjnije namenska polica na kojoj bi ovaj multifunkcijski štampač bio postavljen.Pre dve godine susreli smo se sa prvim inkdžet štampačem koji je, naspram tradicionalnog rešenja sa pomičnim glavama koje „trče” sa jednog na drugi kraj papira, ponudio rešenje zasnovano na fiksnoj glavi koje je široka koliko i list papira, i ostali smo prilično impresionirani rezultatima koje je takav sistem pružao. Prvi, ujedno i jedini model baziran na ovoj tehnologiji nam je stigao iz američkog giganta u IT sektoru, kompanije HP. Iako je tehničko rešenje već duže vreme na tržištu, japanski Epson je jedina firma pored HP-a koja je pokušala da iskoristi isti princip rada u svojim štampačima, međutim nijedan od njihovih modela te serije još uvek nije dostupan na našem tržištu, pa zapravo i nemamo mogućnosti da vidimo kako to radi konkurencija.

Mehanički sklopovi su isti, ulazna kaseta je kapaciteta celog risa papira, tj. 500 listova, a za kopiranje pored stakla može da posluži i ADF (Automatic Document Feeder) – mehanizam za automatsko uvlačenje papira. Relativno prost dizajn ADF-a, uz male gumice i plastiku koja ne ostavlja previše dobar utisak je, nažalost, bolna tačka gotovo svih aktuelnih HP skenera, a ista situacija se može primetiti i ovde, te iako jeste funkcionalan, pitanje dugovečnosti mehanizma se može dovesti u pitanje.

Iako je sa stanovišta rezolucije i putanje papira mašina nepromenjena, kertridži su doživeli osveženje u vidu nešto većeg kapaciteta koji sada iznosi impresivnih 10.000 crno-belih i 7.000 kolor otisaka. Štampa je moguća sa bukvalno bilo kog izvora koji možete da zamislite: računara priključenog putem USB-a, žične ili bežične mreža, ili pak otvaranje fajlova direktno sa USB fleš memorije putem touchscreen displeja na mašini.

Cela priča je upotpunjena podrškom za aktuelne mobilne protokole, moguća štampa sa Android i iOS platforme, pa čak i povlačenje dokumenta sa HP-ove cloud platforme. Najbitnije promene se definitivno ogledaju u softverskim rešenjima, interfejs je daleko pregledniji, prisutan je sistem notifikacija veoma sličan Android uređajima, a celokupno korišćenje navigacionog panela je daleko udobnije iskustvo. Kao i kod većine poslovnih MFP uređaja iz HP-ove ponude, postoji mogućnost direktnog skeniranja dokumenata na deljene mreže lokacije ili FTP server, što drastično olakšava skeniranje većeg broja dokumenata i istovremeni rad više korisnika u isto vreme.

Brzina same štampe je gotovo identična, 68 otisaka A4 formata u minuti u najlošijem kvalitetu štampe govori dovoljno za sebe. Mašina je brza čak i naspram laserskih modela. Obostrana štampa sa 22 otiska u minuti zvuči podjednako impresivno, ali treba uzeti u obzir to da je kvalitet dokumenata na ovim brzinama ipak nedovoljan za ozbiljnu poslovnu primenu, te verujemo da će većina koristiti standardni Presentation režim koji pruža oko 33 crno bela ili oko 21 kolor otiska po minuti.

Kako je model veoma „frišak”, toliko da ga u momentu zaključivanja ovog broja još uvek nije bilo ni na HP-ovoj veb-stranici, a kamoli u domaćim radnjama, cena je za sada nepoznata. Neka očekivana cifra iznosi oko 700 evra, ukoliko domaći uvoznici ne „naduvaju” cenu, što u svakom slučaju nije mala svota novca, ali MFP 477dw pruža dosta za uzvrat: tu su impresivna brzina štampe za jedan kolor uređaj, velike mogućnosti kada je u pitanju povezivanje sa različitim uređajima, neizostavno mrežno skeniranje kao i kertridži velikog kapaciteta.

Ipak, za sada nisu poznati ni krajnja cena, ni cena kertridža, pa ne možemo dati pravi sud, ali ukoliko cifra ne bude daleko premašila projektovanu, a kertridži ostanu na nivou cene po otisku prethodnog PageWide modela, PageWide Pro MFP 477dw će, kao i prethodnik, biti jedan od najbržih i najfunkcionalnijih štampača u klasi, a pritom i dalje jeftin kada je u pitanju cena mastila.

Mario PAVIĆEVIĆ

 

Related Posts